Gyakran
Ismételt
Kérdések

Mióta foglalkozik a Szintézis elektronikus polccímke bevezetéssel?

2006-ban jött létre egy csapat a cégen belül, akiknek a legelső feladata a világpiacon lévő legjobb polccímke kiválasztása volt. A választás a Pricer svéd cégre esett, és már a 2007-es évben bevezettük az első rendszert a Prakitiker vecsési áruházában.

Miért éppen a svéd Pricerre esett a választás?

Sok ESL rendszer megvizsgálása/tesztelése után a Pricer cégre esett a választás, mivel a legnagyobb installált bázisa van: a világpiaci részesedése 60%, több mint 10 000 üzlet és több mint 100 millió ESL címke installálva. A TOP láncok többsége a Pricer polccímkét választotta. A technikára legérzékenyebb országban - Japánban - 99%-os a Pricer piaci részesedése.

Hány fő foglalkozik a Szintézisnél elektronikus polccímkével?

Jelenleg több csapatra bontottuk a bevezetést: van egy projekt tervező, aki az ügyféllel folyamatosan konzultál, leegyezteti az ütemterveket, a címkén megjelenítendő információkat, az interfészt stb. Van több hálózatépítő csapat, akik helyszíni felmérés után kiépítik az infrastruktúrát, és egy lefedettség mérést végeznek. Majd utolsó fázisként jön a "Bevezető" csapat, aki letelepíti a szoftvert, megtartja az oktatást, és végig felügyeli a projektet. A Szintézisen belül így 9 fő foglalkozik a Pricer polccímkével illetve további alvállalkozók is segítik munkánkat.

Melyik országokban foglalkozik a Szintézis Pricer polccímke bevezetéssel?

Jelenleg Magyarország, Szlovákia (2008 végén installáltuk az első rendszert egy gyógyszertárban) és Románia.

Hogyan kommunikálnak a címkék a Pricer szerverrel?

A rendszer infravörös "adó-vevők" (transceiverek) segítségével kommunikálnak. A transceivereknek az elhelyezése a plafonon történik, egy helyszíni felmérés vagy egy tervrajz segítségével megtervezzük a szükséges darabszámot. A közhiedelemmel ellentétben nincs szükség direkt rálátásra a transceiverek és a címkék között, mivel az infravörös jel nagyon erős, "pattogó" mozgásával garantáltan megtalálja az utat az elektronikus polccímkéhez.

Miért infravörös kommunikációt választott a Pricer?

Az infravörös gyorsabb, mint a rádiófrekvencia (a Pricer rendszer 1 óra alatt 50 - 100 ezer ármódosítást tud végrehajtani), nagyon stabil, és más rádiófrekvenciák nem tudják megzavarni.

Hogyan lehet az, hogy a Pricer címkék elem élettartama eléri a 8-10 évet, míg a konkurens címkék csupán 5 évig bírják?

Nagyon egyszerű a válasz, a hosszú élettartam a gyors infravörös kommunikációnak köszönhető. Fontos tudni, hogy alaphelyzetben a címkék alszanak, így elem fogyasztása közel nullával egyenlő. Amikor a címke kommunikál, adatot kap, akkor veszi fel a legtöbb áramot. Mivel az infravörös kommunikáció kb. 10-20 x gyorsabb, mint a rádiófrekvenciás rendszerek, így a kommunikáció sokkal rövidebb ideig tart, ezáltal az elem fogyasztása is töredéke.

Miért jó az, hogy a rendszer "Kétirányú"?

Ez a legfontosabb tulajdonsága a rendszernek, ez adja az értelmét az egésznek, mivel így biztosak lehetünk abban, hogy az ár a kasszánál és a polcon is egyezni fog. Tehát amikor ármódosítást hajtunk végre, a transceiver kiküldi a jelet a polccímkére, és ha a tranzakció sikeres volt, akkor a polccímke visszaigazolja. Ha a jel nem ért célba, akkor egy webes felületen megnézhetjük mely címkéket kell ellenőriznünk.

Nem értem azt, hogy ha a rendszer stabilan kiküldi a jelet, akkor mégis miért van szükség a visszaigazolásra? Ez azt jelenti, hogy a rendszer nem stabil???!!!

Nagyon jó kérdés! A rendszer stabilan kiküldi a jelet, de az emberi hibákért felelősséget nem tudunk vállalani. Több bevezetés után - főleg ha új üzlet nyitásáról van szó - elmondhatom, hogy a legtöbb címke, amely nem küldött visszajelzést az egyik munkatárs fiókjában, zsebében vagy táskájában volt. Ha a rendszerünk egyirányú lenne, akkor a bevezetést nyugodt szívvel lezártuk volna, pedig EGY RAKÁS TERMÉKNEK nem jelent meg az ára!

Mennyi ideig bírja az elem?

Az elem 8-10 évig bírja, a vecsési Praktikerben 9 év után is tökéletesen működnek a címkék elemcsere nélkül. A webes felületen egyébként az is lekérdezhető, hogy melyik címkékben merül az elem.

Az igaz, hogy évek múltával, ahogy az elem merül a polccímke már nem képes visszaigazolást küldeni, ezért azt ki kell kapcsolni, így a rendszer egyirányú lesz?

Ez nem igaz, a rendszerben nincs is olyan gomb, amellyel ki lehetne kapcsolni a visszaigazolás küldését. A vecsési Praktikerben 9 év után is tökéletesen működnek a címkék.

Mi történik áramszünet esetén, vagy ha a Pricer szerver elromlik?

Az a legjobb az egész rendszerben, hogy vészhelyzet sosem alakul ki. Hiába van áramszünet, a polccímkék megtartják az információkat, mivel elemmel működnek. Áramszünet esetén egyetlen gond, hogy a frissítések nem mennek le a címkére, de ilyenkor a kasszák sem mennek.